Szőlőkrémleves Irsai Olivér borból

Szőlőkrémleves

Szent István Korona Irsai Olivér

Hozzávalók:

•1 kg szőlő
•4 ek. cukor 
•2 dl Szent István Korona Irsai Olivér száraz fehérbor 
•2 ek. liszt
•10 dkg tejszínes ömlesztett sajt 
•2 dl főzőtejszín 
•egy marék mandula 
•5-6 db szőlőszem 


A szőlőt leszemezzük, leturmixoljuk, majd átszűrjük és hozzáadjuk a bort. Ezután egy lábasban 2 evőkanál cukrot megpirítunk, karamellizálunk, közben pedig löttyintünk rá a szőlő-bor keverékből. Amikor a cukor már barnára karamellizálódott, hozzáadjuk a szőlő-bor keverék egészét. Közben a tejszínt a liszttel csomómentesre keverjük és hozzáadjuk az ömlesztett sajtot.

Miután felforrt a szőlőlevünk, levesszük a lángot, majd hőkiegyenlítésként, folyamatos kavarás mellett kevergetve néhány kanál szőlőlevet merünk a tejszínes keverékbe. Végül visszaöntjük a levesbe, és mindvégig kavargatva felforraljuk. Ezután kihűtjük és pirított mandulával, valamint kimagozott, félbevágott szőlőszemekkel díszítve tálaljuk egy pohár Szent István Korona Irsai Olivér kíséretében.

Kapcsolódó tartalmak