Elmúltál 18 éves?

Az oldal cookie-kat használ, ha belépsz elfogadod ezt.
Adatvédelmi beállítások


Are you at least 18 years old?

This site uses cookies, if you enter, you accept this.
Privacy settingsBor és egy jó könyv


Decanter Trófea a Szent István Korona Irsai Olivér borának, 2011.május


A Decanter World Wine Awards versenyén a magyar aranyérmes fehérborok kategóriájában a Szent István Korona bora nyerte el a Regional Trophy megtisztelő címet.
 
A borvilág ízlést diktáló fővárosában, Londonban kihirdetésre került az egyik legjelentősebb nemzetközi borverseny eredménye. A Decanter úgynevezett regionális besorolásában idén kiemelésre került Magyarország a kelet-európai régióból; aranyérmes borai egymással versenyeztek a legjobb fehérbor címéért két árkategóriában. A trófea odaítéléséről a hazánk borászatának fejlődését élénk érdeklődéssel kísérő négyfős kóstolózsűri vezetője Caroline Gilby, Master of Wine döntött.
 
Az Etyek-Budai saját ültetvényünkről származó Irsai Olivér eredménye azért is nagy jelentőségű számunkra, mert a világ egyik legelismertebb díját egy a tavalyi rendkívül nehéz időjárási körülmények között termett és szüretelt szőlőből készült bor kaphatta meg, mely ennek ellenére árkategóriája, mennyisége és disztribúciója okán bárki által hozzáférhető, mindennapi ételeinkkel könnyen párosítható.
A borcsalád és az Irsai Olivér megalkotása Laczkó Gábor nevéhez fűződik. A maga 34 évével rohamléptekben halad, hogy az egyetemig eltelt közel 20, nem bor mellett eltöltött év tapasztalatait is behozza. Egy szüretet töltött el Dél-Afrika egy közepes méretű borászatánál, szabadsága alatt pedig végigjárta Argentína nagyobb borászatait. Nagy élménye, hogy személyesen mutathatta be egyik borát Hugh Johnsonnak, a nemzetközi boros szakma egyik meghatározó ítészének. Emellett nagyon fontos számára, hogy évről-évre végigkóstolja mind a hazai piac, mind a nemzetközi élmezőny borait az ezeket felvonultató kiállításokon. Nyitottságának, széles látókörének és nem utolsó sorban a fiatalságával járó hév és a magyar borok iránti tiszteletének gyümölcse a Szent István Korona széles, Hungaricumokat és nemzetközi fajtákat egyaránt felvonultató könnyen megkedvelhető borcsaládja, az adott szőlőhöz illő és a széles borfogyasztói tábor ízlésének megfelelő technológiai elkészítése.

DWWA díj a Szent István Korona részére

A képen Laczkó Gábor borász és a DWWA díjat átadó elnök, Steven Spurrier a borászat angol képviseletét ellátó kereskedők


Laczkó Gábor így vall a borászatról és a díjnyertes boráról:

„Fontos számomra, hogy jó áron felüdülést adó borokat adjunk el. Az Irsai Olivérben az a legcsodálatosabb, hogy olyan az illata, mint amikor a tenyeredben fekszik egy érett Irsai fürtje. A bor valóban olyan, mintha a gyereked lenne. Nincs megállás, az agyad napi huszonnégy órában azon jár, hogyan lehetne kihozni belőle a legtöbbet. A 2010-es évjárat nagy kihívása a megfelelő szüreti időpont kiválasztása volt a rendkívül esős időszakban.” 
Az augusztus végi szüretet és a kíméletes, reduktív feldolgozást követően az Irsai Olivér bora éppen kisfia első születésnapjára, szeptember 12-ére erjedt ki.

Kapcsolódó tartalmak